Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Η πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση που σπάει την ΕΓΣΕ

Η πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση που σπάει την ΕΓΣΕ

Οι Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.) καθορίζουν τους ελάχιστους όρους εργασίας, που ισχύουν για τους εργαζόμενους όλης της χώρας. Στους εργαζομένους αυτούς περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ.
Με τις ΕΓΣΣΕ θεσπίζονται οι κατώτεροι υποχρεωτικοί μισθοί - ημερομίσθια και συμπληρώνονται οι γενικοί όροι εργασίας, που ρυθμίζονται από τους σχετικούς νόμους και κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα
Εκατό ευρώ κάτω από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση “έπεσε” η αμοιβή των εργαζομένων στο όνομα του Μνημονίου
Ήδη λοιπόν, σύμφωνα με την εφημερίδα “Ημερησία” η συλλογική σύμβαση έσπασε με το... καλημέρα. Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι στην υπογραφή του Νόμου που δίνει τη σχετική δυνατότητα έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ των δύο σωματίων των εργαζομένων και της εταιρείας GAS Secure solutions s.a.
Η εταιρεία που έχει αναλάβει τη φύλαξη του ΗΣΑΠ πλέον θα προσλαμβάνει για τα πρώτα τρία χρόνια υπαλλήλους φύλαξης με μισθό 640 ευρώ έναντι των 739,56 που ήταν ως τώρα ο κατώτατος μισθός.
«Κανένα έννομο αποτέλεσμα» δεν παράγει η επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας που υπέγραψαν το σωματείο των εργαζομένων και η εταιρεία G4S Secure Solution SΑ, η οποία εκτελεί έργο φύλαξης για λογαριασμό των ΗΣΑΠ.
Η συγκεκριμένη σύμβαση προβλέπει αμοιβές κατά 100 ευρώ χαμηλότερες από αυτές που περιλαμβάνονται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δηλαδή 640 ευρώ αντί των 739,56 της σύμβασης που υπογράφουν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις
.
ΓΣΕΕ: «Δεν σπάνε έτσι οι συλλογικές συμβάσεις»
Η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει τη σύμβαση «επαίσχυντη» και αυτούς που την υπέγραψαν «πρόθυμους συνδικαλιστές», οι οποίοι προτού καν τολμήσει η κυβέρνηση να νομοθετήσει την πρόβλεψη του μνημονίου προχώρησαν σε ανάλογη κίνηση. Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η υπογραφή «αποτελεί πρόκληση». Μάλιστα οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές έσπευσαν να «μιλήσουν για λάθος».
«Αν θέλουν να διορθώσουν το “λάθος” τους έστω εκ των υστέρων οφείλουν να απαλείψουν άμεσα τη συγκεκριμένη παράγραφο της σύμβασης» τονίζει η ΓΣΕΕ και ζητεί από την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Προσωπικού Ασφαλείας Ελλάδος (ΟΜΥΠΑΕ) «να ανακαλέσει και να καταγγείλει την επαίσχυντη σύμβαση», όπως και από τον ΗΣΑΠ να μην την εφαρμόσει.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μελετά περιπτώσεις για τις οποίες θα προβλέπεται η υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων με αμοιβές κατώτερες από τις κλαδικές συμβάσεις και την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταλήξει σε σχετική ρύθμιση. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει εκφραστεί δημοσίως και προς την τρόικα για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια ρύθμιση, ενώ σε δηλώσεις της η υπουργός κυρία Λούκα Κατσέλη έχει αναφέρει ότι μια τέτοια ρύθμιση μπορεί να ισχύσει μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όπως π.χ. οι περιπτώσεις επιχειρήσεων που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Και που είμαστε ακόμα

2 σχόλια:

  1. Stella μπορεις να μας πείς τι είανι επιχειρησιακή σύμβαση γιατί δεν γνωρίζω και αν αφορά όλους μας
    Ευχαριστώ όπως και για την ολη ενημέρωση
    Πανορμίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΠΤΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ (ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ) ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ (ΑΜΟΙΒΕΣ, ΩΡΑΡΙΑ Κ.ΛΠ.). ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΥΠΕΡΙΣΧΥΟΥΝ ΤΩΝ ΚΛΑΔΙΚΩΝ .
    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ ΕΑΝ Π.Χ. ΣΥΜΦΩΝΗΘΟΥΝ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΕΣ ΟΙ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ. ΟΜΟΙΩΣ, ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΘΟΥΝ Π.Χ. ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΝΩ ΟΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ. ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΟΠΩΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΦΟΥ Ο ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΒΡΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΘΑ ΥΠΟΚΥΠΤΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΕΓΩ ΘΑ ΤΟ ΕΛΕΓΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΔΗΛ.ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ Η ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΜΙΣΘΩΝ ΣΕ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΟΤΙ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    ΈΚΑΝΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΘΕΛΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΣΩ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑΛΑΝΙΣΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΦΙΛΕ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

back to top