Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ ΠΕΡΙ ΛΕΥΚΟΥ

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ ΠΕΡΙ ΛΕΥΚΟΥ   
 Υπάρχουν τρεις διακριτές κατηγορίες ψηφοδελτίων: έγκυρα, άκυρα, λευκά:
Τα έγκυρα είναι εκείνα, και μόνο εκείνα, που θα πρέπει να συνυπολογίζονται στον υπολογισμό του εκλογικού μέτρου και την κατανομή των εδρών.
Τα άκυρα αγνοούνται πλήρως: μπορεί να έχουν προέλθει από αμέλεια ή δόλο, να έχουν προκύψει από απροσεξία ή από απόπειρες νοθείας. Ως ψήφος είναι στην ουσία αυτό που δηλώνει η ίδια η λέξη: άκυρη.
Τα λευκά, ως μη-έγκυρα δεν θα πρέπει να προσμετρηθούν υπέρ οποιασδήποτε παράταξης επηρεάζοντας έτσι το εκλογικό μέτρο, αλλά θα έπρεπε να καταμετρηθούν, ως μη-άκυρα, και να ληφθούν υπ’ όψιν από εκείνους που διαχειρίζονται την εξουσία. Αν μη τι άλλο πρέπει κάποια στιγμή να προβληματιστούν…
Το λευκό, λοιπόν, είναι συγκεκριμένη και ρητή (αν όχι σαφής) επιλογή, ώριμη ή ανώριμη, η οποία δίνει μήνυμα: είτε της κατ’ αρχήν διαφωνίας με την κομματική δημοκρατία   ή την απόρριψη των διαθέσιμων συνδυασμών (αμφισβήτηση ικανότητας των διεκδικητών)
Πάνω απ’ όλα συμμετοχή
Η πρόταση για λευκό δεν είναι μια ιδεολογική ή συγκεκριμένη τοποθέτηση για την άσκηση της διακυβέρνησης. Είναι πρόταση έμπρακτης διαμαρτυρίας και αποτελεσματικής τιμωρίας  .
Είναι όμως πάνω απ’ όλα πρόταση συμμετοχής: μην απέχετε. Ψηφίστε. Γιατί η αποχή είναι η βασική τους επιδίωξη. Αλλά, επειδή όσοι απέχουν δεν επιθυμούν συνήθως να ψηφίσουν κάποιο από τα υφιστάμενα κόμματα, προτείνεται το λευκό. Για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν. Για να ενισχύσουν την αξία του μέσα από ένα μεγάλο ποσοστό. Σκεφτείτε πως η αποχή στις προηγούμενες εκλογές άγγιξε το 30%. Αν έστω και οι μισοί από αυτούς ψηφίσουν λευκό, το 3% όχι μόνο δε θα είναι ένα άπιαστο ποσοστό αλλά μπορεί και να ξεπεραστεί κατά πολύ αν επιλεγεί μαζικά αντί του άκυρου και, κυρίως, της αποχής. Μαζικά, συλλογικά, αλλά συνειδητά από τον καθένα μας ξεχωριστά. Τότε, λοιπόν, το πολιτικό σύστημα θα αναγκαστεί να κινηθεί προς κάποια κατεύθυνση. Και κάθε κίνηση είναι ευπρόσδεκτη μέσα στο υπάρχων βαλτωμένο πολιτικό σκηνικό.
Τέλος, ότι και να πράξετε εν τέλει, σπάστε την παραπληροφόρηση
.
Διακινείστε αυτό το κείμενο, ενημερώστε πως είναι ένα ψέμα ότι το λευκό ‘πάει στο πρώτο κόμμα –και μετά πράξτε κατά συνείδηση. Στείλτε το με e-mail σε όποιον γνωρίζετε. Δώστε το στους συμπολίτες σας. Φωτοτυπήστε το και μοιράστε το. Γιατί κανένα κόμμα, κανάλι, ραδιόφωνο ή και εφημερίδα ακόμη δε θα το κάνει. Ο καθένας μόνος του. Με σεβασμό στην ατομικότητα και στην ιδιαιτερότητα των απόψεων και πεποιθήσεων που πρέπει να διαμορφώνονται ελεύθερα στηριζόμενες στην αλήθεια. Και όλοι μαζί, ταυτόχρονα.

ΣΠΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ. Ώστε η όποια ψήφος, η όποια επιλογή, να είναι συνειδητή και ενημερωμένη. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό.
ΠΗΓΗ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

back to top