Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Μνημόνιο» εξυγίανσης για 58 χρεωμένους δήμους

Το «γόρδιο δεσμό» των υπερχρεωμένων δήμων επιχειρεί να λύσει το υπουργείο Εσωτερικών με τη δημοσιοποίηση -για πρώτη φορά- του καταλόγου των 58 δήμων της χώρας που έχουν χτυπήσει «κόκκινο» και την παράλληλη εκπόνηση σχεδίου για την εξυγίανσή τους. Για όσους δήμους μπουν στο κυβερνητικό «Μνημόνιο» παγώνουν οι προσλήψεις, η χρηματοδότηση εκδηλώσεων και δημοσίων σχέσεων, ενώ αναλαμβάνουν την υποχρέωση διάθεσης μέρους ή όλων των εσόδων τους -με εξαίρεση τη συντήρηση και επισκευή υποδομών- στην υλοποίηση του Προγράμματος.

ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ
Η υπαγωγή ενός δήμου στο πρόγραμμα εξυγίανσης θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την επιμήκυνση της περιόδου για την αποπληρωμή των δανείων έως και 25 χρόνια, μείωση του επιτοκίου, αλλά και χορήγηση περιόδου χάριτος για ορισμένες περιπτώσεις δήμων. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Αλ. Αντωνόπουλος, πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο κατέχει το 60% του συνολικού δανεισμού των δήμων, η μείωση στις δόσεις των δανείων που πληρώνουν οι δήμοι αναμένεται μέσα από αυτές τις ρυθμίσεις να αγγίξει ακόμη και το 55%. Υπενθυμίζεται ότι το επιτόκιο δανεισμού από το ΤΠΔ σήμερα είναι 5,9% και σταθερό για 15 έτη.
«Μνημόνιο» εξυγίανσης για 58 χρεωμένους δήμους
Σε πρώτη φάση στο πρόγραμμα αναμένεται να υπαχθούν 58 δήμοι. Από αυτούς 24 έχουν συνολικό χρέος πάνω από το 150% των τακτικών εσόδων τους, 12 των οποίων το χρέος κυμαίνεται μεταξύ 120% και 150% των τακτικών τους εσόδων και 22 που παρουσιάζουν χρέος από 100% έως 120% των εσόδων τους.
Οι δήμοι Τήλου, Φυλής και Αμαρουσίου βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις στη λίστα με τους 24 πιο χρεωμένους δήμους.
Οι δήμοι Ζωγράφου, Σύμης και Μεταμορφώσεως είναι οι τρεις πρώτοι στη λίστα με τους 12 δήμους που έχουν χρέος από 120% έως 150% των εσόδων τους. Οι δήμοι Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Κύμης - Αλιβερίου και Μεγαρέων βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας με τους ΟΤΑ που έχουν χρέος από 100% έως 120% των εσόδων τους.
Για την ένταξη ενός δήμου στο πρόγραμμα εξυγίανσης πρέπει να προηγηθεί έκθεση αξιολόγησης από ορκωτούς ελεγκτές, και να υπάρξει σχετική απόφαση από την ανεξάρτητη ελεγκτική επιτροπή, που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εσωτερικών. Πέρα όμως από τους ΟΤΑ που υποχρεωτικά οδεύουν στο πρόγραμμα εξυγίανσης, σε αυτό μπορούν να ενταχθούν εθελοντικά και όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα, χωρίς να βρίσκονται στο όριο της κατάρρευσης.
Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, τα δάνεια των δήμων πλησιάζουν συνολικά τα 1,9 δισ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές ξεπερνούν τα 1,2 δισ. Την ίδια ώρα οι απαιτήσεις των δήμων (από φόρους, τέλη κ.λπ.) φθάνουν τα 1,6 δισ. ευρώ, ενώ σε ακόμη 735 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα διαθέσιμά τους.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Με αυτά τα στοιχεία στη διάθεσή του, και με βάση τα ανάλογα δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο υπουργός Εσωτερικών έκανε γνωστό ότι στην Ελλάδα ο δανεισμός της Τ.Α. φθάνει μόλις το 0,9% του ΑΕΠ, τοποθετώντας τη χώρα μας στην προτελευταία θέση της λίστας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δυνατότητες επηρεασμού της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας από τους ΟΤΑ -παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις- είναι πολύ περιορισμένες τόσο λόγο του μικρού δανειακού τους βάρους, όσο και λόγω του μικρού μεγέθους των εσόδων και των δαπανών της Αυτοδιοίκησης σε σχέση με το ΑΕΠ και το δημοσιονομικό χρέος.


Ομηρία ... μνημονίου  για 58 δήμους των οποίων το συνολικό χρέος είναι μεγαλύτερο του 100% των τακτικών ετήσιων εσόδων, συμπεριλαμβανομένης και της ΣΑΤΑ,από το υπουργείο Εσωτερικών. Το επονομαζόμενο πρόγραμμα εξυγίανσης θα ελέγχεται από τριμελή επιτροπή  που αποτελείται από ένα μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ και το γενικό διευθυντή Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών.
Παράλληλα στο κλιμάκιο των ελεγκτών θα συμμετάσχουν στελέχη του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, που αναλαμβάνει το μεγαλύτερο βάρος της εξυγίανσης, αλλά και της ΕΕΤΑ. Ολα τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών θα τα βρείτε στην εξής διεύθυνση: ΕΔΩ
Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε ότι νέα έργα θα μπορούν να πραγματοποιούνται στους συγκεκριμένους δήμους αλλά μόνο μέσω του ΕΣΠΑ και του «Προγράμματος Ε.ΛΛ.Α.Δ.Α».
Η χρηματοδότηση του Προγράμματος θα πραγματοποιηθεί από το «Λογαριασμό Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης», που συστήνεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων
Η διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα εξυγίανσης θα γίνει σε τέσσερα στάδια:
1.    Διαπίστωση ανάγκης οικονομικής αξιολόγησης βάση αντικειμενικών κριτηρίων
2.    Εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης του από τους αξιολόγηση ΟΤΑ από τους ορκωτούς λογιστές
3.    Εκπόνηση ειδικού επιχειρησιακού προγράμματος εξυγίανσης
4.  Κάλυψη του κόστους επιτοκίου των δανείων και λοιπών πιστωτικών διευκολύνσεων από πιστωτικά ιδρύματα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα
5. Έγκριση του προγράμματος από την τριμελή Ελεγκτική επιτροπή
6. Επιμήκυνση του σημερινού μέσου χρόνου αποπληρωμής των δανείων των 15 ετών μέχρι 25 για την αποπληρωμή τους

Είναι πολύ σημαντικό ότι, το πρόγραμμα εξυγίανσης θα παρέχει και περίοδο χάριτος για ορισμένες περιπτώσεις δήμων που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα χρέους, η οποία θα καλύπτει τα χρεολύσια, αλλά όπως άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, δε θα είναι δυνατό να υπερβαίνει το χρόνο θητείας των σημερινών δημάρχων.
Αξίζει πάντως να αναφέρουμε ότι ο κ. Ραγκούσης ξεκαθάρισε  ότι μόλις συνολικά 4 δήμοι πληρώνουν ετήσιο τοκοχρεολύσιο, που είναι μεγαλύτερου του 20% των εσόδων τους,  ενώ τόνισε ότι θέλει να δώσει τη δυνατότητα σε δήμους που έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς να μην μπουν στη διαδικασία του...μνημονίου.
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών, τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τα χρέη των δημοτικών επιχειρήσεων των δήμων, οι οποίες αυτή τη στιγμή ελέγχονται από τους ορκωτούς λογιστές, αλλά όπως χαρακτηριστικά τόνισε... «δε θα αλλάξει τη συνολική «εικόνα».
ΠΟΙΑ Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ 
Ο κ. Ραγκούσης τόνισε επίσης, ότι με βάση τα οικονομικά στοιχεία που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο, επιβεβαιώνεται ότι η συμμετοχή των δήμων στο δημόσιο χρέος και στο ΑΕΠ είναι απειροελάχιστη σε σχέση με το συνολικό και ανέρχεται στο 0,7% και 0,9% αντίστοιχα. Μάλιστα οι δήμοι της Ελλάδας σχετικά με τα χρέη βρίσκονται στην προτελευταία θέση, πριν από τη Μάλτα, συγκριτικά με τους δήμους των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις των δήμων της Γερμανίας που ανέρχονται στο 39,6% του συνολικού χρέους και 29,1% του ΑΕΠ, της Ισπανίας 11,5% και 21,7 % αντίστοιχα, η Δανία 7,1% και 17,2% αντίστοιχα.
Βεβαίως, την ίδια στιγμή η τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα λαμβάνει τα λιγότερα χρήματα σε όλη την Ευρώπη με εξαίρεση την Κύπρο και τη Μάλτα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι είναι μόνο το 3,1% επί τον ΑΕΠ και 5,8% επί των δημόσιων δαπανών, όταν ακόμα και χώρες όπως η Λιθουανία, η Εσθονία και η Ρουμανία έχουν υπερδιπλάσια ποσοστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

back to top