Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010

Ανησυχία σε εργαζόμενους και σε ηλικιωμένους που εξυπηρετούνται από τα ΚΗΦΗ ή Βοήθεια στο σπίτι


Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται τι θα γίνει με τον θεσμό της βοήθειας στο σπίτι σε ηλικιωμένα άτομα μη δυνάμενα να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια, κλπ), μέσω των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) έψαξα και έμαθα τα εξής
Από πηγές μέσα στα πράγματα μου ανέφεραν οτι γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση χρηματοδότησης των εν λόγω προγραμμάτων των οποίων η συγχρηματοδότηση λήγει 31/12/2010 και χαρακτηριστικά μου ανέφεραν ότι στα μέσα του Δεκέμβρη θα έχει λυθεί το πρόβλημα .
Παρακάτω σας παραθέτω
Ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Γείτονα για το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β΄ Αθήνας, κ. Κωνσταντίνος Γείτονας, με θέμα το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» :
«Σε προηγούμενη Ερώτησή μου (αρ. πρωτ. 11067/4-6-2010) για τη συνέχιση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και κυρίως για την εξασφάλιση της χρηματοδότησής του, δεν είχα λάβει σαφή απάντηση.
Σύμφωνα με δηλώσεις αρμοδίων φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η χρηματοδότηση του Προγράμματος, που βασίστηκε κυρίως σε πόρους των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης, λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου 2010. Γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους 4.500 περίπου εργαζομένους στους Δήμους, όπου λειτουργεί το Πρόγραμμα. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, οι εργαζόμενοι προχώρησαν στις 2-11-2011 σε 24ωρη πανελλαδική απεργία.
Το Πρόγραμμα, που ξεκίνησε το 1998 κατά τη θητεία μου ως Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, αποτελεί επιτυχημένη και σημαντική δράση πρόνοιας που παρέχει στοχευμένα φροντίδα και στήριξη σε χιλιάδες μοναχικούς ηλικιωμένους και ΑμεΑ. Επομένως, είναι αδήριτη ανάγκη να διασφαλισθεί η συνέχεια σε σταθερή βάση της λειτουργίας του.
Κατόπιν τούτων,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1.) Πώς θα εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση του Προγράμματος από 1-1-2011;
2.) Ενόψει και της εφαρμογής του «Καλλικράτη», με ποιο θεσμικό πλαίσιο και καθεστώς εργαζομένων, , θα συνεχισθεί η λειτουργία των κοινωνικών αυτών δομών στο μέλλον;»
Μόλις έχουμε την απάντηση θα σας την μεταφέρω .
Επίσης ο ένας από τους υπογράφοντες του παρακάτω ξένου δημοσιεύματος ο κύριος Αθανασίου μου ανέφερε και αυτός με την σειρά του ότι στα μέσα του Δεκέμβρη το θέμα θα έχει λυθεί αισίως
20 ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ « ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
Το βοήθεια στο σπίτι το ποιο σημαντικό μέσο άσκησης κοινωνικής πολιτικής των Δήμων προσφέροντας τεράστια βοήθεια σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες μετά από 12 χρόνια λειτουργίας λήγει 31/12/2010. Όπως είναι γνωστό οι υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω των προγραμμάτων βοήθεια στο σπίτι είναι : Συμβουλευτική και συναισθηματική στήριξη των ατόμων , διαμεσολάβηση σε φορείς και υπηρεσίες για διεκπεραίωση αιτημάτων κοινωνικών παροχών, νοσηλευτική φροντίδα και ιατρική μέριμνα, οικιακή φροντίδα και ικανοποίηση πρακτικών αναγκών διαβίωσης. Το ΒσΣ αποτελεί μια κατεξοχήν δομή ανοιχτής περίθαλψης, συνδέεται με το δικαίωμα του πολίτη να παραμείνει στο περιβάλλον όπου έχει επιλέξει να ζήσει όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται, και επίσης, συνδέεται με την αποφυγή του στιγματισμού και του εγκλεισμού, την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας του πάσχοντος και την ορθολογική διαχείριση των πόρων, αφού το κόστος της κλειστής περίθαλψης είναι κατά πολύ υψηλότερο από αυτό της ανοιχτής.
Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2008 η λειτουργία του προγράμματος εξασφαλιζόταν από Ευρωπαϊκά κονδύλια των τριών κοινοτικών πλαισίων στήριξης και στη πορεία από εθνικούς πόρους χωρίς ωστόσο η πολιτεία να μεριμνήσει για τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου όπου θα εξασφαλίζεται η μόνιμη λειτουργία του προγράμματος. Αντί για αυτό, η πολιτεία έσυρε τόσα χρόνια τους 4000 εργαζομένους οι οποίοι έχουν προσληφθεί αξιοκρατικά μέσω ΑΣΕΠ, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες αφού όλα αυτά τα χρόνια εργάζονται με ετήσιες διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου χωρίς διακοπή μεταξύ των συμβάσεων τους, με την ελπίδα να πάρει χρηματοδότηση ξανά από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο ΕΣΠΑ . Αυτοί οι εργαζόμενοι οι οποίοι έστησαν κυριολεκτικά το πρόγραμμα, το έκαναν τη πιο επιτυχημένη δομή κοινωνικής πολιτικής, ανέδειξαν τις τοπικές κοινωνίες αγνοώντας το γεγονός ότι οι περισσότεροι από αυτούς έμεναν απλήρωτοι για μήνες , έχουν ημερομηνία λήξης το Δεκέμβριο του 2010! Παράλληλα η πολιτεία αδιαφορεί για το μέλλον των 100.000 εξυπηρετουμένων (ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ) οι οποίοι είναι αποδέκτες των παροχών του προγράμματος ΒσΣ. και οδηγεί σε φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού, απαξίωσης και αδράνειας.
Και διερωτόμαστε :
Για ποιο εθνικό δίκτυο Πρόνοιας μίλησε ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Γ. Παπανδρέου όταν 31/12/2010 καταργείται το σημαντικότερο και πιο πετυχημένο πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής που εκπονείται επί σειρά ετών?
Τι επιτέλους θέλετε; Ένα κράτος Πρόληψης ή καταστολής, ένα κράτος που να παράγει πολιτισμό ή μιζέρια, ένα κράτος που προωθεί τον εγκλεισμό και την ιδρυματοποίηση των ανθρώπων που μας μεγάλωσαν ή το Βοήθεια στο Σπίτι;
Μέχρι τώρα δεν έχουμε πάρει καμία επίσημη απάντηση για το τι τελικά θα γίνει… μετά της 31/12/2010.
Απαιτούμε να τεθούν ερωτήματα στη Βουλή των Ελλήνων στα εξής:
-Με ποιον τρόπο θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή του προγράμματος βοήθεια στο σπίτι από 1/1/2011?
-Με ποιο θεσμικό πλαίσιο θα συνεχιστούν οι δομές αυτές στο μέλλον?
-Πως θα εξασφαλιστεί το εργασιακό μέλλον των ήδη εργαζομένων στα προγράμματα αυτά καθώς και ποια θα είναι η τύχη των 100.000 ηλικιωμένων και Αμέα ?
Στη σημερινή συγκυρία η εκπόνηση του συγκεκριμένου επιχειρησιακού προγράμματος και η χρηματοδότηση του από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ρεαλιστική, πρέπει όμως εφόσον κάτι τέτοιο δεν γίνει εφικτό να αποτελέσει μόνιμη κοινωνική παροχή από την πολιτεία και για να γίνει αυτό απαιτείται πολιτική βούληση.
ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ:
ΑΤΤΙΚΗΣ, Δ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΚΑΡΔΙΤΣΑ, ΦΘΙΩΤΙΔΑ, Α. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΦΩΚΙΔΑΣ, ΕΥΒΟΙΑΣ, ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΒΟΙΩΤΙΑΣ, ΚΡΗΤΗΣ, ΛΕΣΒΟΥ, ΧΙΟΥ, ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, ΣΑΜΟΥ,ΚΕΡΚΥΡΑΣ,ΛΕΥΚΑΔΟΣ, ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ΤΡΙΚΑΛΩΝ.
Ιωάννης Αθανασίου (Μέλος συλλόγου Λευκάδος)
Σοφία Κολιζέρα (Πρόεδρος Σωματείου Ν. Αττικής)
Νίκος Παππάς (Γ.Γραμματέας Σωματείου Αττικής)
Κατερίνα Τριανταφύλλου (Πρόεδρος Συλλόγου Πελοποννήσου )
Στράτος Γεωργέλης (Πρόεδρος Σωματείου Λέσβου)
Παναγιώτης Σακελλαρίου (Πρόεδρος Σωματείου Καρδίτσας)
Ελένη Γεωργιάδου (Μέλος Σωματείου Φλώρινας)
Τάσος Ιωαννίδης (Πρόεδρος Σωματείου Δυτ. Μακεδονίας)

Για πληρέστερη ενημέρωση σας παραθέτω κάποια έγγραφα τα οποία μπορεί να βοηθήσουν αυτούς που ενδιαφέρονται παράλληλα εγώ θα προσπαθώ να σας ενημερώνω για τυχόν εξελίξεις επί του θέματος

ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ τον Αύγουστο 2010 πατήστε εδώ
EΠΙΣΤΟΛΗ ΚΕΔΚΕ ΠΡΟΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ πατήστε εδώ
Πρόσκληση για Υποβολή Προφορών για τη «Μελέτη αποτίμησης και παράμετροι βιωσιμότητας των προγραμμάτων κατʼ οίκον βοήθειας πατήστε εδώ
18/11/2010: Διόρθωση Σφάλματος στην Πρόσκληση για Υποβολή Προφορών πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

back to top