Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Το μεγάλο φαγοπότι», όπως είπε ο κ. Ρακιτζής, έγινε στις δημοτικές επιχειρήσεις

Λαμβάνοντας υπόψη τα λόγια του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κου Ρακιντζή κατά την ετήσια έκθεση του για το 2009 ότι το «μεγάλο φαγοπότι», , έγινε στις δημοτικές επιχειρήσεις θα ήθελα να παραθέσω ένα νόμο τον οποίο πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι αγνοούν και ο οποίος αναφέρεται στις ευθύνες που ίδιοι κατέχουν σε περίπτωση που διαπιστωθούν ελλείματα ή ατασθαλίες. 

 Η έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης όπως αναφέρεται στα ΤΑΝΕΑonline

Ξέφραγο αμπέλι η δημόσια διοίκηση
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Κραυγαλέες περιπτώσεις κακοδιοίκησης, παράβασης καθήκοντος και άλλων ατασθαλιών εντόπισε στο δημόσιο ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιτζής.
Παρουσιάζοντας την έκτη κατά σειρά ετήσια έκθεση, του 2009, ο κ. Ρακιτζής δήλωσε ότι κατά την προηγούμενη χρονιά διενεργήθηκαν 4.440 έλεγχοι. Από τις υποθέσεις αυτές, 724 παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα, ενώ άλλες 185 παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα από τον ίδιο τον ΓΕΔΔ.
«Να αλλάξουμε νοοτροπία και να σεβόμαστε τους θεσμούς» επισήμανε ο Γενικός Επιθεωρητής αναλύοντας τις υποθέσεις που εξετάστηκαν.
Μεταξύ των κραυγαλέων περιπτώσεων κακοδιοίκησης, παράβασης καθήκοντος και άλλων ατασθαλιών, ήταν:
Αντιπρόεδρος συλλόγου εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού (σήμερα συνταξιούχος), ύστερα από έλεγχο «Πόθεν Έσχες», βρέθηκε να έχει στην κατοχή του ποσό 9 εκατ. ευρώ, που δεν δικαιολογείτο από τα εισοδήματά του.
  • Διευθύντρια του υπουργείου Υγείας συμμετείχε επ’ αμοιβή σε 31 επιτροπές. Όπως σημείωσε ο κ. Ρακιτζής, σήμερα οι υπάλληλοι δεν αμείβονται επί πλέον για τέτοιου είδους υπηρεσίες και παρατηρείται πρόβλημα στελέχωσης.
  • Πανεπιστημιακός γιατρός σε δημόσιο νοσοκομείο, από το οποίο συνταξιοδοτήθηκε, πήρε μαζί του φεύγοντας τους φακέλους 440 ασθενών του στη νέα του θέση σε ιδιωτικό θεραπευτήριο.
Επιπλέον, ύστερα από ελέγχους σε διάφορες δημόσιες εταιρίες και οργανισμούς διαπιστώθηκε μεγάλος αριθμός προσλήψεων κατά την προεκλογική περίοδο: Στην ΤΡΑΜ ΑΕ το διάστημα από 1/4/04 έως 2/9/09 το προσωπικό αυξήθηκε κατά 250%. Αύξηση, αλλά μικρότερη, παρατηρήθηκε και στην Κτηματολόγιο ΑΕ.

Ωστόσο, το «μεγάλο φαγοπότι», όπως είπε ο κ. Ρακιτζής, έγινε στις δημοτικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον Γενικό Επιθεωρητή, στο εξής απαγορεύεται ο δανεισμός των τοπικών αρχών, αν δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους, αφού είναι πλέον απαραίτητο να εξασφαλίσουν το 20% του ποσού, που αιτούνται ως δανειοδότηση. Σχολίασε, μάλιστα, πως αμφιβάλλει αν θα υπάρξει πλέον ενδιαφέρον για το αξίωμα των δημάρχων.
Σε ό,τι αφορά τις θεσμικές προτάσεις του ΓΕΔΔ, που υλοποιήθηκαν, αυτές είναι:
Αποξήλωση παράνομων διαφημιστικών πινακίδων
  • Μείωση μισθωμάτων δημόσιων υπηρεσιών
  • Σύσταση υπηρεσίας κατεδαφίσεων αυθαίρετων κατασκευών
Ο κ. Ρακιτζής είπε ακόμη πως η ενοποίηση όλων των ελεγκτικών σωμάτων θα ήταν μια πολύ θετική ενέργεια, διότι έτσι, όπως λειτουργεί σήμερα ο ελεγκτικός μηχανισμός, δαπανώνται χρήμα και χρόνος, που αγγίζουν το ποσοστό του 70%. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «πρόκειται για μια υπόθεση, που δύσκολα μπορεί να πραγματοποιηθεί».
Λαμβάνοντας υπόψη τα λόγια του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κου Ρακιντζή κατά την ετήσια έκθεση του για το 2009 ότι το «μεγάλο φαγοπότι», , έγινε στις δημοτικές επιχειρήσεις θα ήθελα να παραθέσω ένα νόμο τον οποίο πολλοί δημοτικού σύμβουλοι αγνοούν και ο οποίος αναφέρεται στις ευθύνες που ίδιοι κατέχουν σε περίπτωση
Οποιοσδήποτε πολίτης θέλει να κάνει κάποια καταγγελία  του στον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης  συμπληρώνει μία φόρμα  πατώντας εδώ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

back to top