Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

H σύγχρονη λειτουργία των Δήμων ανά επικράτεια που φέρνει ο Καλλικράτης

Ένας από τους νέους θεσμούς, που ισχύει  για τον «Καλλικράτη», είναι ο «ελεγκτής νομιμότητας», ο οποίος θα ελέγχει τους ΟΤΑ της κάθε περιφερειακής διοίκησης, για την νομιμότητα των αποφάσεων που θα παίρνουν, για τα οικονομικά, για τα έργα, και γενικά  για κάθε δραστηριότητα των νέων δήμων.
Η αυθαιρεσία των δημοτικών αρχών τα προηγούμενα χρόνια, έχει οδηγήσει σε υπέρογκα χρέη τώρα όμως  με τον τρόπο που έχει αναδιοργανωθεί το νομικό πλαίσιο με τον  «Καλλικράτη», για την λειτουργία των δήμων, όλα αυτά τα δυσάρεστα φαινόμενα θα εξαλειφθούν, καθώς οι αιρετοί θα είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν το νόμο  και τη διαφάνεια.
Έτσι οι πολίτες θα γνωρίζουν εάν πραγματικά υπάρχει έλλειμμα ή περίσσευμα  στο ταμείο του δήμου, πού  και πότε δημιουργήθηκαν .
Είχαμε συνηθίσει, η Δημοτική Αρχή κάθε χρόνο να συντάσσει έναν κατάλογο έργων, που υποτίθεται ότι θα υλοποιούσε. Τώρα τα έργα που θα προγραμματίζονται  θα είναι αναπόσπαστο τμήμα του προϋπολογισμού, που θα συντάσσεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του κάθε έτους.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορεί ο δήμαρχος να αναφέρει έργα που δεν θα έχουν χρηματοδότηση, μόνο και μόνο για να δείχνει ότι κάνει πολλά έργα στο δήμο του. 
 Ό,τι θα αναφέρεται στον προϋπολογισμό πρέπει να υλοποιείται καθώς  η εκτέλεση του προϋπολογισμού θα ελέγχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα το πώς υλοποιείται τόσο από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς όσο και από τους πολίτες. Εάν κάτι δεν πάει καλά, ο προϋπολογισμός θα πρέπει να ανασυντάσσεται και μέχρι να γίνει ο νέος, θα υπάρχει παύση πληρωμών.
Όλα αυτά οδηγούν σε εξυγίανση της λειτουργίας των Δήμων και στην  υποχρεωτική αύξηση της παραγωγικότητας των υπηρεσιών, για να είναι μέσα στα χρονοδιαγράμματα τα έργα και οι υποχρεώσεις, που εξαγγέλλει κάθε χρόνο ο εκάστοτε Δήμαρχος .
Σίγουρα στην αρχή  θα υπάρχουν συνεχώς προβλήματα καθώς ο μηχανισμός έχει άλλες νοοτροπίες.
Το σημαντικό είναι ότι πλέον θα υπάρχει έλεγχος, λογοδοσία, αποτίμηση του πραγματικού έργου και διαφάνεια και αυτό είναι μεγάλη πρόοδος για την τοπική Αυτοδιοίκηση.

Από αύριο από αυτό εδώ το ιστολόγιο θα ξεκινήσω την ενημέρωση σχετικά με τις αλλαγές που  έχει επιφέρει ο Καλλικράτης γιατί πιστεύω ότι ο σωστά ενημερωμένος πολίτης  βοηθά στο έργο του κάθε Δήμου και εν γένει στην σωστή λειτουργία του κρατικού μηχανισμού αφού έχει το δικαίωμα να ελέγχει τους Ο.Τ.Α  ( το πώς θα το αναλύσω αύριο παραθέτοντας όσα από τον νόμο δικαιώματα μας παρέχονται και είναι υποχρέωση των Ο.Τ.Α  να τηρούν  )
Σαν πρώτο θέμα θα ξεκινήσω με τα μισθολόγια όλων των αιρετών αρχών της Σύμης  και τις υποχρεώσεις  κάθε ενός από αυτούς  και με ένα  άλλο θέμα που έχω παραατηρήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

back to top