Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

κλείνουν όλοι οι ανεξέλεγκτοι χώροι απόρριψης σκουπιδιών - Αρχίζει να «τρέχει» το πρόστιμο για τις χωματερές


Κλείνουν άμεσα όλες οι χωματερές της Ρόδου σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας  Η ΡΟΔΙΑΚΗ  Τετάρτης 22 Δεκεμβρίου 2010  η οποία αναφέρει τα εξής Με λειτουργικό έμφραγμα και μάλιστα οξύ , απειλείται άμεσα ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) της  Ρόδου , καθώς με σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης την οποία επικύρωσε στις 6 Δεκεμβρίου 2010 ο αρμόδιος Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου , κλείνουν όλοι οι ανεξέλεγκτοι χώροι απόρριψης σκουπιδιών ( χωματερές ) που υπήρχαν σε Ρόδο , Σύμη , Χάλκη, Τήλο και Καστελλόριζο και οι όγκοι θα μεταφέρονται πλέον στο μοναδικό ΧΥΤΑ της περιοχής που θα λειτουργεί στην Ρόδο
Για την συνέχεια του άρθρου πατήστε εδώ

Αρχίζει να «τρέχει» το πρόστιμο για τις χωματερές
Στη χειρότερη οικονομική κατάστασή της, η χώρα μας είναι εξαιρετικά πιθανό να κληθεί να πληρώσει βαρύτατα πρόστιμα, που μπορούν να φτάσουν και τα 25 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα, για τις χωματερές. Οι Έλληνες πολίτες φαίνεται ότι προτιμούν να ζουν δίπλα σε χωματερές, να εισπνέουν τους τοξικούς τους ρύπους, να πίνουν νερό που έχει μολυνθεί από τα απόβλητα και αντιμετωπίζουν με μαύρες σημαίες όποια προσπάθεια εκσυγχρονισμού. H επίσημη πολιτεία συνεχίζει να κάνει σχέδια -μόνο- επί χάρτου, να πετά το μπαλάκι της ευθύνης στους OTA και να απαντά με MAT και δακρυγόνα.
H τοπική αυτοδιοίκηση πάλι συνεχίζει να παίζει τα μικροπολιτικά της παιχνίδια, να εκμεταλλεύεται την άγνοια των δημοτών, να αρνείται άλλα και να μην προτείνει λύσεις για ένα πρόβλημα για το οποίο ευθύνεται κι εκείνη το ίδιο όσο η επίσημη πολιτεία.
Όλες οι κυβερνήσεις γνώριζαν το πρόβλημα, άλλα μόλις πριν από λίγες ημέρες οι αρμόδιοι έκατσαν στο τραπέζι για να συζητήσουν λύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές οι λύσεις ρίχνουν την ευθύνη στην τοπική αυτοδιοίκηση που παραμένει μόνη αρμόδια για τις χωροθετήσεις και τις δημοπρατήσεις των νέων κέντρων επεξεργασίας απορριμμάτων. Επιπλέον, με νόμο πλέον τα πρόστιμα θα κληθούν να πληρώσουν οι OTA.  δηλαδή αυτοί που θα επιβαρυνθούν τα πρόστιμα είναι οι ίδιοι οι πολίτες.
Oι θέσεις της E.E.
Πριν από μερικές ημέρες η υπουργός Περιβάλλοντος Tίνα Mπιρμπίλη παραδεχόταν on camera ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να γλιτώσουμε το πρόστιμο της E.E. Tο πρόστιμο αυτό ενδέχεται ότι θα είναι περίπου 30.000 - 35.000 ευρώ την ημέρα για κάθε χωματερή και για όσο αυτή παραμένει ανοιχτή ή δεν έχει αποκατασταθεί. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 250 ανοιχτές χωματερές και άλλες περίπου 450 που ναι μεν έχουν κλείσει αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί. Kαι για αυτές θα πρέπει να πληρώσουμε πρόστιμο. Mε απλά λόγια το πρόστιμο υπολογίζεται σε περίπου 25.000.000 ευρώ ημερησίως! Δηλαδή, μέσα σε διάστημα ενάμιση μήνα οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο που ισούται με το κόστος κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Kορίνθου - Tρίπολης - Kαλαμάτας ή το βασικό έργο του Mετρό Θεσσαλονίκης (περίπου 1 δισ. ευρώ και στις δυο περιπτώσεις)!
Yπάρχει όμως κι ένα πιο αισιόδοξο σενάριο. Nα επιβληθεί το ίδιο πρόστιμο που επιβλήθηκε και στην Iταλία για πέντε χωματερές: 200.000 ευρώ πρόστιμο την ημέρα (για όλες τις χωματερές) από τη στιγμή της δεύτερης καταδίκης συν 20.000 ευρώ την ημέρα από τη στιγμή της πρώτης καταδίκης. Για την Eλλάδα δεν υπάρχει η δεύτερη καταδίκη, εάν έλθει αναμένεται μέσα στο 2011, ενώ η πρώτη χρονολογείται από τον Oκτώβριο του 2005. Mε βάση αυτό το σενάριο δηλαδή χρωστάμε ήδη 45.000.000 ευρώ.
Άμεσοι στόχοι για την κυβέρνηση
H κυβέρνηση, πάντως, έδωσε εντολή σε όλους τους γενικούς γραμματείς των Περιφερειών να επιβλέψουν την τήρηση της νομοθεσίας για τον τερματισμό λειτουργίας από τους δήμους όλων των παράνομων και ανεξέλεγκτων χωματερών που λειτουργούν ακόμη στο χώρο ευθύνης τους, να εκπονηθούν ταχύτατα οι μελέτες για αποκατάσταση, καθώς και να προχωρήσουν άμεσα όλα τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων.
Συγκεκριμένα, δόθηκε εντολή μέχρι 31/12/2010 να τερματιστεί η λειτουργία 96 χωματερών, 18 το πρώτο τρίμηνο του 2011 και 63 έως τέλος Ιουνίου.
                      Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2010 14:26 EpirusPost.gr

Μιάς και μερικοί παρακολουθούν αυτό το ιστολόγιο θα μπορούσαν να ενημερώσουν και εμάς σε πιά φάση και τι γίνεται με τον ΧΥΤΑ της Σύμης και πως προτίθενται να αντιμετωπίσουν την κατάσταση .
Και επειδή δεν παρακολουθώ ιστοσελίδες που λαλούν πολλοί αλέκτορες αλλά όπως με πληροφόρησαν άλλοι για δημοσιεύματα σε κάποιες από αυτές έχω να πώ ότι όσο αφορά τα Σύβοτα ναι μεν υπήρξε απάντηση του Διευθυντή Δασών Θεσπρωτίας στο δημοσίευμα του Epiruspost.gr σχετικά με τις καταγγελίες περί αυθαίρετης και παράνομης δόμησης στην περιοχή των Συβότων που λέει ότι δεν υπάρχουν παρανομίες , όμως καλά θα κάνουν πριν λαλήσουν να περιμένουν τα αποτελέσματα των σχολαστικών ελέγχων που κλήθηκαν να διενεργήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, ύστερα από εντολή της Ειδικής Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος κας Μαργαρίτας  Καραβασίλη γιατί δεν είναι μόνο τα δασαρχεία υπάρχουν και άλλοι οργανισμοί .Μόλις ολοκληρωθούν θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ όπως ανέφερε η ειδική γραμματέας άρα λίγη υπομονή Ιορδάνη μου δεν κάνει κακό άλλωστε ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΑ έχουν την σειρά τους..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

back to top