Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2011

Bοήθεια στο σπίτι 2011


Μετά από προεργασία πολλών μηνών και δίμηνη διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε  ότι εξασφάλισε τη συγχρηματοδότηση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», διασφαλίζοντας τη συνέχισή του για το 2011, καθώς και τη διατήρηση 4.500 θέσεων εργασίας στις 1.050 δομές του προγράμματος.

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θεσμοθετήθηκε το 2002 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και έτυχε ευρύτατης κοινωνικής αποδοχής ολόκληρης της κοινωνίας, εξυπηρετώντας περισσότερους από 80.000 ηλικιωμένους και ΑμεΑ ετησίως με σημαντικά θετικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα στην Ελληνική περιφέρεια.
Η δράση θα υλοποιηθεί μέσω εξατομικευμένου συστήματος κουπονιών (vouchers) προς τους ωφελούμενους. Οι ωφελούμενοι της δράσης είναι άτομα - συνήθως συγγενικά - με εξαρτώμενα μέλη στις οικογένειές τους (εξυπηρετούμενοι) και οι οποίοι είτε ως άνεργοι που αποδεδειγμένα αναζητούν εργασία, είτε ως εργαζόμενοι επαπειλούμενοι με ανεργία, ωφελούνται από το πρόγραμμα, καθώς αποδεσμεύονται από την φροντίδα των συγγενικών τους προσώπων.

Η ανακοίνωση του υπουργείου αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία όπως επισημαίνει, εγκατέλειψε κάθε προσπάθεια εξασφάλισης της βιωσιμότητας και συνέχισης του προγράμματος την περίοδο 2008   2009. «Με αυτούς τους άστοχους χειρισμούς», τονίζει το υπουργείο, «το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την περίοδο Σεπτέμβριος 2008 - Δεκέμβριος 2010 επιβαρύνθηκε περισσότερο από 150 εκατ. ευρώ, καθώς το πρόγραμμα σταμάτησε να χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους».


Όπως δήλωσε η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σοφία Θεολογίτου, «πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για τους συνανθρώπους μας της τρίτης ηλικίας και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς η συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι πλέον μια κοινωνική παρέμβαση που έχει αγκαλιαστεί από όλους. Είναι μια θετική εξέλιξη και για τους εργαζόμενους σε όλες τις δομές του προγράμματος στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίο


Για να δείτε ολόκληρο το κείμενο  της εγκυκλίου πατήστε εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

back to top