Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Αρχαιολογικός χώρος το νησί της Σύμης

Ολόκληρη η Σύμη αλλά και τα νησάκια που βρίσκονται γύρω από αυτήν κηρύχθηκαν αρχαιολογικοί χώροι από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο


Αρχαιολογικοί χώροι κηρύχθηκαν η Σύμη και τα νησάκια που βρίσκονται γύρω από αυτή από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, καθώς περιλαμβάνουν 159 θέσεις -χώρους και μνημεία- που καταγράφουν την ιστορία της περιοχής από την προϊστορική εποχή έως τα νεώτερα χρόνια.

Καρίκη, Μεταποντίς και Αίγλη είναι μερικά ακόμη από τα ονόματα με τα οποία αναφέρεται το νησί στις αρχαίες πηγές, ενώ η ονομασία "Σύμη" προέρχεται από τη σύζυγο του Γλαύκου που θεωρούνταν ο πρώτος κάτοικός της.

Να σημειωθεί ότι οι οικισμοί του νησιού έχουν χαρακτηριστεί εδώ και χρόνια διατηρητέοι λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής τους, παραδοσιακής και νεοκλασικής.

Η νέα κήρυξη όμως περιλαμβάνει όλο το νησί, καθώς κατάλοιπα διαφορετικών εποχών εντοπίζονται σχεδόν παντού.

Επιπλέον, αρχαιολογικοί χώροι κηρύχθηκαν και οι νησίδες Νίμος, Αγία Μαρίνα, Σεσκλί, Κουλουντρός, Αρτικονήσι, Τρούμπετο, Πήδημα και Μαρμαράς.

Ενώ υπήρξε σχετικό αίτημα, δεν κηρύχθηκε και η θαλάσσια περιοχή γύρω τους ως αρχαιολογική, αφού πρέπει να προηγηθεί έρευνα από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, ώστε να διαπιστωθεί το εύρος της κήρυξης

ΠΗΓΗ  


===================

Γιάννη ευχαριστώ πολύ για τον δεσμό που έβαλες στο σαλόνι με πρόλαβες .
Προς πληροφορία σας συνεδρίαση του Αρχαιολογικού Συμβουλίου έγινε στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού την Πέμπτη 7/07/2011 ώρα 1630 με σχετικό θέμα.
Ελπίζω να μπορέσω να αναρτήσω σύντομα μέρος των πρακτικών της πιο πάνω συνεδρίασης
Φυσικά ο χαρακτηρισμός αυτός σημαίνει πάρα πολλά για όλους μιας και στην Ελλάδα οι παραδοσιακοί ή αρχαιολογικοί χώροι που έχουν μείνει είναι ελάχιστοι  και η απόφαση αυτή είναι μια δικλείδα ασφαλείας απέναντι σε  όλους αυτούς που προσπαθούν να αλλάξουν την φυσιογνωμία αυτών των χώρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

back to top