Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Έλεγχοι για παράνομα και αυθαίρετα στα όμορφα Σύβοτα που όμορφα χτίστηκαν!

Σχολαστικούς ελέγχους για την δόμηση στην περιοχή των Συβότων καλούνται να διενεργήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, ύστερα από εντολή της Ειδικής Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Το ζήτημα της αυθαίρετης δόμησης, σε μία από τις πιο ωραίες περιοχές της Ηπείρου, έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και το Epiruspost.gr το είχε αναδείξει, πριν από ενάμισι χρόνο, με σειρά δημοσιευμάτων, σημειώνοντας μάλιστα από τότε ότι τα «όμορφα Σύβοτα, όμορφα κτίζονται».



Καταγγελίες για παράνομες κατασκευές, εκχερσώσεις και δόμηση δασικών εκτάσεων, έφτασαν στην Ειδική Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη. Σε αυτές μάλιστα διατυπώνονται σοβαρές κατηγορίες κατά του Δήμου Συβότων, της Διεύθυνσης Δασών και της αρμόδιας Πολεοδομικής Υπηρεσίας οι οποίες αφορούν σε αδράνεια, συγκάλυψη ή και παράνομες διοικητικές πράξεις δασικών υπαλλήλων.

Όπως προκύπτει, με αποφάσεις της Διεύθυνσης Δασών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσπρωτίας, δασικές εκτάσεις χαρακτηρίζονται είτε ως χορτολιβαδικές, είτε ότι εμπίπτουν στην αγροτική νομοθεσία και στην συνέχεια οικοδομούνταν βάση αυτών των πράξεων χαρακτηρισμού.

Το τραγικότερο είναι ότι οι αποφάσεις αυτές διευκόλυναν την δόμηση ακόμη και σε περιοχές που ανήκουν στην ζώνη αιγιαλού και παραλίας, παραβιάζοντας την περιβαλλοντική και την πολεοδομική νομοθεσία.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, η Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος ζητά από την Γενική Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου, τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, τη Νομαρχία Θεσπρωτίας και άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, πλήρη και σχολαστικό έλεγχο στην περιοχή των Συβότων...........

«Λόγω της σοβαρότητας των καταγγελλομένων και προκειμένου να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της πολιτείας, ζητώ την ανταπόκριση όλων των αρμοδίων υπηρεσίων, προκειμένου να ελέγξετε προσεκτικά τα τεκταινόμενα στην περιοχή, να μεριμνήσετε για την λήψη των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία προστίμων και κυρώσεων και να με ενημερώσετε σχετικά, διαβιβάζοντας κάθε αναγκαίο στοιχείο για τον τρόπο οικοδόμησης της εν λόγω περιοχής στα Σύβοτα Θεσπρωτίας...» αναφέρεται στο έγγραφο της Ειδικής Γραμματέα.

Στο Epiruspost.gr οι πρώτες καταγγελίες για την αυθαίρετη δόμηση στα Σύβοτα είχαν φτάσει τον Ιούλιο του 2009. Τότε λοιπόν γράφαμε για τα όμορφα Σύβοτα που όμορφα κτίζονται τα ακόλουθα:

Μία εικόνα χίλιες λέξεις. Οι εικόνες λοιπόν είναι από τα όμορφα Σύβοτα Θεσπρωτίας και δείχνουν πόσο...όμορφα χτίζονται. Από τις κορυφές των λόφων μέχρι εκεί που ακουμπάει το κύμα.

Νομότυπα ή μέσα από τα διάφορα παραθυράκια που καταφέρνουν και βρίσκουν πάντα οι εργολάβοι. Και επειδή λίγο πολύ, όλοι τα ίδια παραθυράκια χρησιμοποιούν, οι νέες οικοδομές ξεφυτρώνουν με πρωτοφανή ταχύτητα.

Για παράδειγμα, το περυσινό καλοκαίρι ένας κατάφυτος λόφος κάηκε και φέτος, ο μισός σχεδόν έχει καλυφθεί από μεζονέτες πολυτελείας!

Φυσικά οι καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και της Νομαρχίας Θεσπρωτίας δεν λείπουν, όταν συμφέροντα αντικρούονται ή κάποιοι θίγονται. Όμως οι καταγγελίες αυτές δεν είναι αρκετές για να βάλουν φρένο σε ένα πρωτοφανές φαινόμενο.

Όπως δεν ήταν και στην περίπτωση μιας ιδιωτικής μαρίνας που κατασκευάστηκε και προσφέρει φαγητό και ποτό πάνω στην θάλασσα!

Όσοι γνωρίζουν καλά την κατάσταση στην περιοχή, σημειώνουν με νόημα, πως αν κάποια στιγμή ξεκινήσει συστηματικός έλεγχος, θα χρειαστεί χρόνια για να ολοκληρωθεί και πιθανόν να καταλήξει στην κατεδάφιση και την ισοπέδωση!

Βέβαια αυτό που λησμονούν οι αρχές της περιοχής και οι όψιμοι επενδυτές, είναι ότι με τον τρόπο που αναπτύσσονται τα Σύβοτα την τελευταία διετία, οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή.

Γιατί λείπει το μέτρο και το μεράκι. Επειδή το φυσικό κάλλος της περιοχής, θυσιάζεται στο πρόσκαιρο κέρδος. Επειδή τα πάντα γίνονται άναρχα με σκοπό το κέρδος του καλοκαιριού.

Χωρίς κανείς να παραδειγματίζεται από τα ανάλογα λάθη που έγιναν σε άλλες περιοχές, οι οποίες μπορεί για λίγα χρόνια να έζησαν από τον τουρισμό, αλλά σήμερα έχουν σβήσει στην κυριολεξία από τον τουριστικό χάρτη της χώρας.

Τα Σύβοτα, αποτελούν σήμερα την πιο κοσμοπολίτικη γωνιά της Ηπείρου. Αλλά είναι σίγουρο ότι έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση αυτό δεν θα διαρκέσει για πολύ.

Ήδη η εικόνα που παρουσιάζουν, με τα δεκάδες συγκροτήματα να ξεφυτρώνουν από το πουθενά, με δασικές εκτάσεις να μετατρέπονται σε οικόπεδα και την παραλιακή ζώνη να ασφυκτιά, απέχει πολύ από τα Σύβοτα που όλοι γνώριζαν.

ΠΗΓΗ: http://www.epiruspost.gr/
Και τώρα ο γρίφος
1. Σας θυμίζει τίποτε το παραπάνω ;
2, Αν ναι ποιά είναι η σειρά ;
                                            και ο νοών νοήτω .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

back to top