Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

«Απειλές» Χρυσοχοΐδη σε δημάρχους για τις παρανομές χωματερές

Πρόστιμα 35.000 ευρώ την ημέρα θα πληρώνει από τον ερχόμενο Απρίλιο η Ελλάδα, εξ αιτίας της αποτυχίας των Δήμων να διαχειριστούν -αν και είχαν χρόνο και χρήμα- τα στερεά απόβλητα. Ο κ. Χρυσοχοίδης προειδοποίησε ότι τα πρόστιμα αυτά θα τα πληρώνουν οι Δήμοι, δηλαδή οι δημότες τους
Με εφαρμογή του νόμου, που προβλέπει να πληρώνουν τα πρόστιμα για τις χωματερές οι δήμοι, απειλεί ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης τους «αντάρτες» δημάρχους που «δεν αντιλαμβάνονται το χρέος και την αποστολή τους», όσον αφορά στις χωματερές.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό, η σχετική διάταξη που προβλέπει να πληρώνουν οι δήμοι τα πρόστιμα, μέσα από παρακρατήσεις των ΚΑΠ, κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Όπως, δε, είπε ο Μ. Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χθες, για το ΕΣΠΑ, «ο διάλογος στα ζητήματα αυτά (σ.σ.: σκουπίδια) έχει τελειώσει».
«Απευθύνω ένα μήνυμα, ότι η χώρα δεν μπορεί να πληρώνει πρόστιμα σε στιγμή ύφεσης και να πληρώνει τα σπασμένα απαράδεκτων συμπεριφορών, αντικοινωνικών συμπεριφορών, από εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες. Τους καλώ άμεσα να λύσουν τα προβλήματά τους, γιατί είναι δικά τους προβλήματα, από το Σύνταγμα τους Νόμους, αλλά και την αποστολή τους ως τοπικοί παράγοντες. Ως τοπικοί άρχοντες εκλεγμένοι από το λαό, οφείλουν να μας υποδείξουν άμεσα λύσεις. Διαφορετικά, θα εφαρμοστούν οι νόμοι και θα πληρώνουν οι δημότες τους, οι φτωχοί δημότες τους, οι εργαζόμενοι δημότες τους, τα πρόστιμα τα οποία θα υποστεί η χώρα και θα χάνουμε καθημερινά και θέσεις εργασίας», σημείωσε με έμφαση ο υπουργός Ανάπτυξης.
Όπως, διευκρίνισε, δε, «η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα τεράστιο αναπτυξιακό ζήτημα που το επόμενο διάστημα μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και μάλιστα καλοπληρωμένες, εξειδικευμένες από νέους σπουδαγμένους ανθρώπους που έχουν εξειδικευμένη γνώση πάνω στα ζητήματα της διαχείρισης του περιβάλλοντος και των απορριμμάτων».
Έρχονται και άλλοι «Κουρουπητοί»
Ερωτηθείς σχετικά για το θέμα των προστίμων στους δήμους για τις χωματερές, ο Μ. Χρυσοχοΐδης ήταν αποκαλυπτικός: «Έρχονται κι άλλοι Κουρουπητοί λοιπόν πολύ σύντομα... Έρχονται λέω από τον Απρίλιο και μετά. Υπάρχει ήδη εδώ και τόσο καιρό ανακοίνωση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ελλάδα οδεύει πλέον προς μεγάλα πρόστιμα και οι κύριοι τοπικοί άρχοντες, που έχουν αναλάβει την ευθύνη να πληρώνουν οι φτωχοί δημότες τους τεράστια πρόστιμα, ας πάρουν και την ευθύνη τους λοιπόν».
Να σημειωθεί πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόστιμα 35.000 ευρώ ημερησίως από τον Απρίλιο για τις ανεξέλεγκτες χωματερές.

Το νομοσχέδιο  για την «"ποινική" προστασία του Περιβάλλοντος»κατατέθηκε αργά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στη Βουλή σύμφωνα με το οποίο
Παρακράτηση μέρος των ΚΑΠ στο ύψος των προστίμων που επιβάλει η Ε.Ε. αλλά και χρηματικά πρόστιμα που εισπράττει το ίδιο το κράτος θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι δήμοι και τα νομικά τους πρόσωπα, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου .
Με το νομοσχέδιο, το οποίο ενσωματώνει στην ελληνική έννομη τάξη δύο ευρωπαϊκές Οδηγίες για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος και τη διαμόρφωση αποτελεσματικού πλαισίου διαχείρισης αποβλήτων, προβλέπονται επίσης και ποινικές κυρώσεις για τους υπεύθυνους που φτάνουν ακόμη και σε πολυετή κάθειρξη.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 44 του νομοσχεδίου:

Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγένθυνση
Παράλληλα, σύμφωνα με το άρθρο 37 (παρ. 3):

Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 35 (παρ. 1), «για ορισμένα ρεύματα αποβλήτων, των οποίων η διαχείριση, λόγω της ποιοτικής και ποσοτικής σύστασής τους, των εξειδικευμένων εγκαταστάσεων που απαιτούνται για τη διαχείρισή τους, χρήζουν ειδικότερης συνολικής αντιμετώπισης, μπορεί να καταρτίζονται ειδικά σχέδια διαχείρισης, τα οποία εμπεριέχονται στο ΕΣΔΑ (Εθνικό και Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων), που ρυθμίζουν συνολικά, σε επίπεδο της χώρας, την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων αυτών».

Αγαπητοί φίλοι τα τοπικά συμφέροντα αλλά και οι υπόνοιες προχειρότητας ή εσκεμμένης επιλογής κάποιων χώρων επεξεργασίας και διαχείρισης των απορριμάτων δεικνύουν ότι απέχουμε πολύ από μια συνειδητή συμπεριφορά προστασίας του περιβάλλοντος αφού  όπως λέει και ο Κ.Χρυσοχοίδης υπάρχουν ακομα οι  «Κουρουπητοί»  ( από την γνωστή χωματερή του "Κουρουπητού" στον νομό Χανίων οπου η χώρα μας πληρωσε ως πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση 4,72 εκατομμύρια ευρώ. )

Στις παράνομες αυτές χωματερές καταλήγουν χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών καθημερινά, ενώ στις περισσότερες από αυτές δεν υπάρχουν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας με αποτέλεσμα αφενός να μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής και αφετέρου κοπάδια ζώων (αιγοπρόβατα) να βόσκουν μέσα στα απορρίμματα.

Η φωτογραφία δεν είναι από την Συμη σας θυμιζει όμως τίποτε ? Υπάρχει μήπως καμμία ομοιότητα και αλήθεια τι έχει γίνει μέχρι τώρα με αυτο το θέμα Υπάρχει καμμία βελτίωση ή θα  είμαστε από αυτούς τους Δημότες που θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε για αυτά που  οι εκάστοτε τοπικοί άρχοντες οι εκλεγμένοι από το λαό, δεν φροντισαν ως όφειλαν να έχουν επιλύσει ?
 Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ημερήσια  Οπως τονίζουν οι ειδικοί, η λειτουργία παράνομων χωματερών επί χρόνια σε μια περιοχή πρόκειται για «βόμβες μεγατόνων με πολύ σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία αλλά και για το φυσικό περιβάλλον γενικότερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία:

Τα στραγγίσματα μιας χωματερής, δηλαδή τα υγρά απόβλητα που παράγει είναι αυξημένης τοξικότητας και επιβαρύνουν τόσο επιφανειακά και υπόγεια ύδατα όσο και το έδαφος.

 Στις περιοχές με ανεξέλεγκτες χωματερές καταγράφονται επιδημιολογικές εξάρσεις, ενώ οι τοξικοί παράγοντες που εκλύουν προκαλούν προβλήματα στο αναπνευστικό και πεπτικό σύστημα.
Μεγάλο είναι το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εξαιτίας των χωματερών οι οποίες παράγουν αέρια απόβλητα με κύριο συστατικό το μεθάνιο. Εκτός από δυσάρεστες οσμές σημαίνει και αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, εκρήξεις, αναφλέξεις και πυρκαγιές που απειλούν μεγάλες εκτάσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με έρευνες επιστημόνων, αν υποθετικα τα στερεά απόβλητα της Αττικής πήγαιναν σε χωματερή η μόλυνση από τα στραγγίσματά τους θα ήταν τριπλάσια από εκείνη των αστικών λυμάτων όλης της Ελλάδας. Επομένως, το νερό που πίνουμε μπορεί να είναι επικίνδυνο για τη υγεία, όχι μόνο όσων ζουν κοντά σε μια παράνομη χωματερή.
Μία χωματερή που δέχεται απορρίμματα 1 εκατ. κατοίκων παράγει τον χρόνο αέρια απόβλητα που ισοδυναμούν με 820.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με έρευνες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, που έγιναν σε τρόφιμα από περιοχές κοντά σε χωματερές καταγράφηκε συγκέντρωση διοξινών πολύ πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ήταν 12 φορές πάνω από τα όρια στο λάδι, 9 φορές στα αυγά και μιάμιση στο γάλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

back to top