Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2013

Ένα κείμενο για τους διεκδικητές των Δημοτικών Εκλογών

... η παραπάνω δημοσίευση έχει αντιγραφεί και μεταφερθεί σε γενική μορφή από το σχετικό κείμενο Νέας Κίνησης που θα διεκδικήσει γνωστό Περιφερειακό Δήμο στις επερχόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
αρχίζει

"Νέος Αξιακός Κώδικας" για τους Δήμους

October 6, 2013 at 3:10pm
Αποτελεί «κοινό τόπο» στις συζητήσεις της καθημερινότητας από όλους τους δημότες ότι ο Δήμος μας, παρασυρμένος από τη γενική «ελεύθερη πτώση» που βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια, διολισθαίνει στη μετριότητα, στην παρακμή και στο «κατ’ ανάγκη και κατά συνθήκη», παράγοντας εικόνες και λειτουργίες που διαρκώς -ολοένα και περισσότερο- προσβάλουν την αξιοπρέπεια και την αισθητική αυξάνοντας -ταυτόχρονα- το αίσθημα της ανασφάλειας.

Όλοι μιλούν για την αναγκαιότητα μίας νέας πραγματικότητας.

Ανεξάρτητα από τους όρους που χρησιμοποιεί ο καθένας, όλοι ομολογούν ότι μια νέα αναπτυξιακή λογική οφείλει να αντικαταστήσει το παλαιό, αδιέξοδο παραγωγικό σύστημα, ικανή:
 • να συνδυάσει την ανάπτυξη με την εργασία, την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατία
 • να προτάσσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την καταπολέμηση της ένδειας και της φτώχειας, την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης, 
 • να προστατεύσει το περιβάλλον και να το εντάξει στη νέα αναπτυξιακή προσπάθεια σαν βασική παράμετρο ανάπτυξης.
Σ’ αυτήν την δυσμενή συγκυρία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση χτυπιέται αλύπητα σε όλα τα επίπεδα (Αρμοδιότητες – Πόροι – Απολύσεις προσωπικού – Καταργήσεις Φορέων) με αποτέλεσμα (και στόχο) την πλήρη αποδυνάμωσή της και την πλήρη απαξίωσή της.

Αυτό, που όλοι βιώνουμε σε όλα τα επίπεδα είναι μία «κουρασμένη και απλή διαχείριση», «παραδομένη» και «ανήμπορη» να παρακολουθήσει τις ραγδαίες εξελίξεις, να προβάλει δυναμική αντίσταση και να ανταποκριθεί με καινοτόμες πρωτοβουλίες στις σύγχρονες ανάγκες, προδιαγράφοντας με όραμα το μέλλον του τόπου μας.

Και εμείς, τι κάνουμε;
 • Είναι δυνατόν, αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση, ν’ αφήνει αδιάφορη μία Δημοτική αρχή και να λειτουργεί αυτή, με τις παλιές λογικές και αντιλήψεις, τις πελατειακές, τις ξεπερασμένες και τις καταστροφικές;
 • Είναι δυνατόν, μία Δημοτική αρχή να μην έχει έγκαιρα αντανακλαστικά και ικανές αντιστάσεις απέναντι σε κάθε πολιτική που την συνθλίβει;

Λέμε, απερίφραστα ΟΧΙ!

Τι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε;
 • Να συμβάλλουμε και να συμμετέχουμε στην προσπάθεια κινητοποίησης του συνόλου της τοπικής κοινωνίας για την κατάρτιση τοπικού σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης. 
 • Να διαμορφώσουμε εμείς, σαν κυρίαρχοι δημότες, το νέο μας Αναπτυξιακό Μοντέλο και το Όραμα για την επόμενη δεκαετία.  Μία δεκαετία κρίσιμη και καθοριστική. Μία δεκαετία στην οποία ο Δήμος μας πρέπει να κάνει το «άλμα προς τα εμπρός».
Είμαστε μια ομάδα ανήσυχων πολιτών, που ζει, κινείται, δημιουργεί και βιώνει τα δεδομένα, τα προβλήματα και τις ανησυχίες της καθημερινότητας - ακριβώς τα ίδια που βιώνει κάθε μέλος της τοπικής μας κοινωνίας.
 • Μας ενώνει η αγάπη για τον τόπο που ζούμε.
 • Δεν είμαστε απολιτικοί – έχουμε, ο καθένας, συγκεκριμένες ιδεολογικές απόψεις, που όμως φροντίζουμε να συνταιριάζουμε στο όνομα του κοινού μας στόχου.  Κεντροδεξιοί και κεντροαριστεροί, ανήκουμε όλοι στο μεταρρυθμιστικό κοινωνικό χώρο. Άλλοι πιο φιλελεύθεροι κι άλλοι πιο κοινωνιστές, πάνω απ’ όλα ρεαλιστές και δημοκράτες.
 • Θέλουμε έναν Δήμο ευρωπαϊκό, που να εξελίσσεται και να αναπτύσσεται όπως αξίζει στην ιστορία και τους ανθρώπους του.
 • Δεν προσδοκούμε προσωπικά οφέλη. Κοινός μας στόχος να δούμε στην επόμενη δεκαετία  τον Δήμο μας δυναμικό, με αναγνωρίσιμη ταυτότητα, οικονομικά εύρωστο, που θα χαίρεσαι να ζεις και θα επιθυμείς να επισκέπτεσαι. 
 • Με δυο λέξεις, ο Δήμος μας, θέλουμε να σημαίνει σύγχρονες δομές, παραγωγικότητα και ποιότητα στην καθημερινή μας ζωή.
Το πέρασμα μας στη «Νέα Εποχή» θα γίνει με πίστη και αφοσίωση σε ένα «Νέο Αξιακό Κώδικα», που θα διαμορφώσει και θα εμπεδώσει μία διαφορετική νοοτροπία και στάση ζωής στους «μετέχοντες των κοινών», με σεβασμό και δέσμευση στις 11 αρχές:
 1. Της συμμετοχής, με αίσθημα ανιδιοτελούς προσφοράς, στα κοινά και όχι της όποιας ιδιοτελούς επιδίωξης προσπορισμού και πλουτισμού.
 2. Της πολιτικής έκφρασης και υπηρέτησης της τοπικής κοινωνίας, πέρα από κάθε παλαιοκομματική τακτική «χρισμάτων» και «επιβεβλημένων χρισμένων». 
 3. Της ισότιμης ανοικτής πρόσβασης κάθε πολίτη σε κάθε αγαθό, υπηρεσία και ανταποδοτική ωφελιμότητα.
 4. Της αναγνώρισης και της ανάδειξης των ατομικών πράξεων «ευεργεσίας» και «κοινωνικής προσφοράς» και των πρωτοβουλιών «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης», σαν υπεύθυνη στάση προς μίμηση.
 5. Της πολυεπίπεδης Συμμετοχικής Δημοκρατίας.
 6. Της Διαφάνειας και Λογοδοσίας.
 7. Της διαφύλαξης του δημοτικού συμφέροντος, του δημόσιου χαρακτήρα των δημοτικών αγαθών και της περιουσίας, καθώς και της ιστορίας του Δήμου.
 8. Του σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων των δημοτών
 9. Του Συμμετοχικού Κοινωνικού Σχεδιασμού με συναπόφαση και συλλογική δράση
 10. Της Προστασίας του Περιβάλλοντος και της επίτευξης της Αειφόρου Ανάπτυξης.
 11. Της Εθνικής Παιδείας, του Ελληνικού Πολιτισμού και του Ιδεώδους του Αθλητισμού.

Το πέρασμα μας στη «Νέα Εποχή» θα γίνει «γυρίζοντας σελίδα» με σεβασμό και γόνιμη κριτική στο παρελθόν «ανοίγοντας το νέο κεφάλαιο» του Δήμου μας, με Όραμα και Σχέδιο για το Μέλλον.

Το πέρασμα μας στη «Νέα Εποχή» θα γίνει μέσα από το νέο που, νομοτελειακά, γεννιέται, το οποίο πρέπει μαζί να το διαμορφώσουμε, μαζί να το ενδυναμώσουμε, μαζί να το δρομολογήσουμε, μέσα από μία νέα, υπερκομματική κίνηση, ανατροπής νοοτροπιών και ευθύνης στην συνδιαμόρφωση της πορείας του Δήμου μας.

Η εκκίνηση αυτή, πρέπει να βρει όλους τους σκεπτόμενους και δημιουργικούς δημότες στην ίδια γραμμή ευαισθητοποίησης και ευθύνης, ώστε Μαζί
 • να αποδώσουμε στους πολίτες του Δήμου μας, ένα «πολιτικό σύμφωνο συναντίληψης και συνευθύνης» για το μέλλον του
 • να συνδιαμορφώσουμε ένα «δημοτικό όραμα δημιουργικής αυτενέργειας», μέσα από μία δυναμική, ανοιχτή και πλατιά συμμετοχική διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

back to top