Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Εκτός από το Καστελόριζο ... Η Google μας πήρε και τη Σύμη! ΚΑΙ ο Δήμος της Σύμης την χάρισε δάνεισε στους Τούρκους


Και η Σύμη - εκτός από το Καστελόριζο - ανήκει στην... Τουρκία σύμφωνα με την Google!
Το γεγονός καταγγέλλει ο βουλευτής επικρατείας του ΛΑΟΣ, κ. Ιωάννης Κοραντής, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, η οποία απευθύνεται στους υπουργούς Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη 

Πιο συγκεκριμένα ο βουλευτής του ΛΑΟΣ ανέφερε στην ερώτησή του:
Θέμα : Και η Σύμη ανήκει στην Τουρκία σύμφωνα με την Google
Κατ΄ εξακολούθηση πλέον ασχημονεί η Google Earth.
Πλοήγηση στον χάρτη της και πληκτρολόγηση της λέξης Σύμη με λατινικούς χαρακτήρες εμφανίζει το ακριτικό νησί μας να ανήκει στην Τουρκία!!!
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :
1. Δεν θεωρούν ότι ήλθε πλέον η ώρα να ασχοληθούν σοβαρά με την συστηματική διαστρέβλωση, που επιχειρεί η Google Earth;
2. Έχουν δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να ερευνήσουν, σπιθαμή προς σπιθαμή, τον χάρτη της Ελλάδος για να εντοπίσουν τυχόν παρόμοιες περιπτώσεις.
3. Έχουν ερευνήσει ποιοί κρύβονται πίσω από τις «τεχνικές» αυτές επιδόσεις;
4. Ο κ. Υπουργός Εξωτερικών προτίθεται να κινητοποιήσει τους απανταχού της γης ομογενείς μας και ειδικότερα τους διαβιούντες στις ΗΠΑ, ώστε να κατακλύσουν την Google με μηνύματα διαμαρτυρίας, για να γίνει έτσι η σχετική διόρθωση και να φαίνονται τα ελληνικά νησιά εκεί όπου ανήκουν, δηλαδή στην Ελλάδα;
Διαβάστε περισσότερα στο   http://www.rodiaki.gr/article.php?

Και εμείς στην συνέχεια διαπιστώνουμε ότι ο  Δήμος της Σύμης την παραχωρεί ή την δανείζει ? στην Τουρκία
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι  Δήμος Σύμης  αποφάσισε να συμμετάσχει στην έκθεση τουρισμού ΕΜΜΙΤ που γίνεται στην Κωσταντινούπολη από 11-13 Φεβρουαρίου με υποτιθέμενο δικό του περίπτερο το οποίο  όμως περίπτερο φιλοξενήθηκε στο περίπτερο  του Δήμου Μαρμαρίς της γείτονας χώρας κατόπιν συνεννοήσεως του κ.Δημάρχου με τον Δήμαρχο του Μαρμαρίς 
Οι δε  φιλόξενοι γείτονες μας στο περίπτερο που διέθεσαν στην Σύμη ξέχασαν να αναφέρουν στην ταμπέλα  ότι η Σύμη είναι Ελληνική ή έστω να αναγράψουν Σύμη Ελλάδα  
Αλήθεια ποιος από τους δύο ευθύνεται για αυτή την παράλειψη( η όπως θέλει κανείς να ερμηνεύσει αυτό το γεγονός ) ο δήμος Σύμης ή οι διοργανωτές της Έκθεσης  ?
Τι να υποθέσουμε εμείς ότι  η παραπάνω αναφορά περί της Ελληνικότητας της Σύμης δεν έγινε  από τους υπεύθυνους της Ελληνικής αποστολής με την σύμφωνη γνώμη τους αφού δεν αντέδρασαν ή ότι οι γείτονες μας έστησαν ένα καλό παιχνίδι εις βάρος των κυριαρχικών μας συμφερόντων μετά μάλιστα και από αυτήν την περίεργη αναφορά του GOOGLE  ότι η Σύμη ανήκει στην Τουρκία και ότι εμείς συμμετείχαμε σε αυτό το παιχνιδάκι ?
Εμείς πως θα πρέπει να αντιδράσουμε για αυτή σας την ενέργεια δήμαρχε ?
Κύριε Παπακαλοδούκα   είστε εκτεθειμένος και παρακαλούμε πολύ να δώσετε κάποιες εξηγήσεις
 Επίσης εύλογο απορίας είναι το γεγονός ότι ο Δήμος Σύμης σε προϋπολογισμό για την εκπροσώπηση της Σύμης ενέκρινε το ποσόν των 3.500  Ευρώ  την στιγμή που υπάρχει απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να μην συμμετάσχει στη φετινή έκθεση για οικονομικούς λόγους. Τα τιμολόγια με τα έξοδα που έγιναν θα υποβληθούν προς έγκριση στον επίτροπο ποιος όμως θα πληρώσει το ποσόν αυτό σε περίπτωση που η περιφέρεια αρνηθεί να το καλύψει ?
Και γιατί χρειάστηκε να συμμετέχει και μεταφραστής οι δύο της Δημοτικής Αστυνομίας από ότι ξέρουμε πρέπει να είναι καλοί γνώστες της Αγγλικής γλώσσας λόγω της θέσης τους θα έπρεπε να έχουμε και μεταφραστή ?
Και όσο για τις φωτογραφίες που αποδεικνύουν το παραπάνω  μπορείτε να τις δείτε στο http://www.symigreece.com/emmit2011.htm

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Επιστολή από ένα φίλο γείτονα….


Την παρακάτω επιστολή μου την έστειλε ο φίλος μας κ.Μοσχόβης Μερκούρης και την οποία επιστολή σας παραθέτω .
Η επιστολή παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και προβληματισμό και θα πρέπει να αναγνωστεί πολύ προσεκτικά και να μελετηθούν οι προτάσεις από τους υπεύθυνους.
 
Επιστολή από ένα φίλο γείτονα….

Η τουριστική συνεργασία μεταξύ Συμιακών και Τούρκων έχει αυξηθεί τα τελευταία 15 χρόνια με πολλαπλά οικονομικά οφέλη κυρίως για το νησί μας . Ωστόσο υπάρχουν ακόμα και σήμερα εν έτη 2011, ορισμένα τεράστια εμπόδια που κρατούν αυτή τη συνεργασία στάσιμη. Ένα από  αυτά είναι κυρίως η συγκοινωνία με την γείτονα χώρα. Έτσι επί τη ευκαιρία της γνωστής τουριστικής διεθνούς έκθεσης της Κωνσταντινούπολης (ΕΜΜΙΤ) που γίνεται σε 10 περίπου μέρες αλλά και της κατάργησης της Βίζας στους δημόσιους υπαλλήλους της γειτονικής Τουρκίας, που επιθυμούν να επισκεφτούν την χώρα μας, σας παραθέτω ένα γράμμα με προσωπικές εμπειρίες αλλά και προτάσεις από έναν Τούρκο, φίλο αλλά και συχνό επισκέπτη του νησιού μας.


Αγαπητέ μου φίλε Μερκούρη,

Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να σε ευχαριστήσω πάρα πολύ για την φιλοξενία σας κατά την επίσκεψη μου στην Σύμη.

Τα τελευταία 20 χρόνια ταξιδεύω συχνά στην Ελλάδα. Όπως ξέρεις αγαπώ πολύ τη χώρα σας και τον πολιτισμό σας. Πολλά πράγματα στην Ελλάδα μοιάζουν με την δική μου. Όταν ταξιδεύω στην Ελλάδα αισθάνομαι ασφάλεια και η ζεστασιά που παίρνω από τους ανθρώπους με κάνει να αισθάνομαι σαν το σπίτι μου.  Το αγαπημένο μέρος της οικογένειας μου και εμένα προσωπικά είναι η Σύμη. 

Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών έχουν γίνει πολύ καλύτερες. Απόδειξη είναι η κατάργηση της βίζας εισόδου στην χώρας σας για τους δημόσιους υπάλληλους της Τουρκίας. Ελπίζω σύντομα  να ζούμε κάτω από καλύτερες συνθήκες σαν πραγματικοί γείτονες και φίλοι. Πιστεύω ότι μπορούμε να ζήσουμε ένα κοινό μέλλον και ο τουρισμός μπορεί να παίξει καταλυτικό ρολό σε αυτό. Με τον τουρισμό και οι δυο λαοί μπορούν να καταλάβουν καλύτερα κάποια πράγματα και να διαλύσουν κάποιες προκαταλήψεις που υφίστανται.
Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός για στην Τουρκία. Από μόνο του όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Αυτή η τάση πρέπει να ενισχυθεί. Έχοντας μια εμπειρία από τον τουρισμό προερχόμενος από οικογένεια από την τουριστική βιομηχανία θέλω να μοιραστώ μαζί σου κάποια  στοιχεία:

        Στην Τουρκία υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων (κυρίως με ανώτερο κοινωνικό οικονομικό στάτους) που επιθυμεί να επισκεφτεί άλλες χώρες.
        Διακοπές για τους περισσότερους Τούρκους σημαίνει θάλασσα, ήλιος, καλό φαγητό και διασκέδαση. Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι η χώρας τα προσφέρει όλα απλόχερα
        Οι περισσότεροι έχουν βαρεθεί μέρη που προσφέρουν τα ίδια πράγματα στην Τουρκία. Θέλουν να δουν καινούργια μέρη.
        Οι πλούσιοι τούρκοι ποτέ δεν κοιτούν τις τιμές όταν θέλουν να αγοράσουν κάτι η να δοκιμάσουν κάποιο φαγητό. Δεν τους ενδιαφέρει η τιμή αλλά η ποιότητα.
        Τελευταία, ένας πολύ δημοφιλής προορισμός είναι το Αλακαντι το όποιο έχει πολλά κοινά στοιχεία με την Σύμη και άλλα δικά σας νησιά : www.alacatiguide.org . αυτοί έχουν καταφέρει να γίνουν ο ποιο δημοφιλής τόπος διακοπών για τους Τούρκους VIPs. Τα Δωδεκάνησα μπορούν να γίνουν ένας εξίσου αγαπημένος προορισμός για αυτούς.

Όσο για εμένα  φυσικά επιλέγω Σύμη. Όμως όπως προανέφερα μόνο η τυχαία επιλογή ή η αγάπη κάποιων ανθρώπων  δεν είναι αρκετή. Χρειάζεται να αντιμετωπίσεις αρκετές δυσκολίες για να φτάσεις στον προορισμό σου. Σας παραθέτω μερικές από τις δικές μου περιπέτειες για να γίνω καλύτερα κατανοητός.

Το περασμένο Ιούλιο επιθυμούσαμε να επισκεφτούμε την Σύμη. Αυτή την φορά δεν θέλαμε να πάμε μέσω Αθηνών διότι ήταν πολύ πιο δαπανηρό και κουραστικό.

Έτσι πετάξαμε την Παρασκευή βράδυ από Κωνσταντινούπολη με προορισμό το Μπουντρούμι (Αλικαρνασσό).Έπρεπε να διανυχτερεύσουμε εκεί  και να πάρουμε το πρωινό πλοίο για Κω. Έπειτα έπρεπε να μείνουμε και εκεί μια νύχτα και να πάρουμε το πρωινό πλοίο ( Πρωτέας) για Σύμη. Φτάσαμε επιτέλους το απόγευμα της Κυριακής μετά από 6 ώρες ταξίδι.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνεις ότι χάσαμε 2 μέρες από τις διακοπές μας στην Σύμη, ξοδέψαμε αρκετά χρήματα για ξενοδοχεία εκτός Σύμης και φυσικά κουραστήκαμε σωματικά και ψυχικά.

Εγώ προσωπικά θα ξαναέκανα αυτό το ταξίδι για να έρθω στο νησί σας. Αλλά πολλοί δεν θα το έκαναν. Για να φτάσεις στην Σύμη από Κωνσταντινούπολη είναι πολύ δύσκολο, χρονοβόρο  και ακριβό. Υπάρχουν βέβαια και άλλες λύσεις όπως μέσω Αθηνών-Ρόδου η μέσω Ντάλαμαν-Μαρμαράς-Ρόδος. Αλλά δεν είναι οι επιθυμητές λύσεις για τους επισκέπτες. Οι επισκέπτες θέλουν ταχύτητα και άνεση.

Τα τελευταία δυο χρόνια η Μύκονος έχει αεροπορική Σύνδεση με Κωνσταντινούπολη. Έτσι η Μύκονος έχει αρχίσει να γίνεται πολύ δημοφιλής προορισμός για τους τούρκους. Είναι πολύ εύκολο και μόνο μια πτήση για τον προορισμό τους.  Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν υπάρχει σύνδεση με τσάρτερ μεταξύ ρόδου και Κωνσταντινούπολης. Η Ρόδος μπορεί να γίνει πολύ δημοφιλής για τους Τούρκους λόγω της φυσικής της ομορφιάς,  της Ιστορίας της, των όμορφων παραλιών και της διασκέδασης της. Εάν γίνει αυτό τότε είναι σίγουρο ότι θα επωφεληθεί και η Σύμη και τα γύρω νησιά, διότι θα είναι πολύ πιο εύκολη η πρόσβαση στο νησί σας.

Όλα αυτά δεν θα είχαν τόσο μεγάλη σημασία εάν δεν είχε επιλυθεί το μεγάλο πρόβλημα της Βίζας. Έτσι ένα μεγάλος αριθμός ανθρώπων (περίπου 900 χιλ.) που ανήκει στην λεγόμενη ,μεσαία τάξη της Τουρκίας είναι πλέον έτοιμος να επισκεφτεί και την Ελλάδα. Γιατί όχι την Σύμη.  Μετά τα σύνορα της Αγάπης και την μεγάλη επιτυχία που είχε στις δυο χώρες η Σύμη είναι πλέον πολύ δημοφιλές νησί για τους τούρκους. Οι περισσότεροι όμως μένουν στα γιοτ τους όχι σε ξενοδοχεία και όχι για αρκετό χρόνο. Αυτό μπορεί να αλλάξει αρκεί να μην αφήσετε την ευκαιρία που παρουσιάζεται να πάει χαμένη.


Με εκτίμηση
Άλπερ Οσμπεκίμ

      
Όπως καταλαβαίνετε μια νέα τεράστια τουριστική αγορά ανοίγεται για την Ελλάδα και φυσικά για την Σύμη. Η Κωνσταντινούπολη είναι στην ουσία η πολιτιστική, πολιτική και οικονομική καρδιά της γειτονικής χώρας. Εκεί ζουν 17 εκ. Τούρκοι όλων των οικονομικών κοινωνικών θέσεων. Γι’ αυτόν τον λόγο θεωρώ σημαντική τη σύνδεση με αυτήν την πόλη που έχει πληθυσμό 1,5 φορά περισσότερο από τον πληθυσμό όλης την Ελλάδας.

‘Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς Δήμος-Πράκτορες-Ξενοδόχοι-Εστιάτορες κλπ. θα πρέπει να μην αφήσουν άλλη μια ευκαιρία να πάει χαμένη. Πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς την κυβέρνηση και τους μεγαλοπράκτορες έτσι ώστε να προωθήσουν την ιδέα αεροπορικής σύνδεσης Ρόδου-Κωνσταντινούπολης ή ακόμα και Κω - Κωνσταντινούπολης. Αυτό βεβαία θα γινόταν πολύ πιο οργανωμένα και αποτελεσματικά (όπως επανειλημμένα  έχω προτείνει στον Κο Δήμαρχο αλλά και τον υφυπουργό Πολιτισμού και υπεύθυνο Τουρισμού Κο Νικητιάδη) εάν δημιουργείτο ένας Δημοτικός Οργανισμός Τουρισμού που θα έλυνε πολλά από τα τουριστικά προβλήματα του νησιού μας.

Με Εκτίμηση
Μερκούρης Μοσχόβης
Υ.Σ. Να σημειώσουμε εδώ ότι μετά την συγγραφή του συγκεκριμένου άρθρου έμαθα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμμετάσχει με περίπτερο στην συγκεκριμένη έκθεση μετά από πολλά χρόνια.. Ελλάς το μεγαλείο σου

back to top